Hva er SEO?

Når folk spør meg hva vi gjør foran pc’en, så kommer ofte spørsmålet, hva er SEO? Først av alt, så betyr SEO «Search Engine Optimization» på Engelsk, og på godt Norsk – Søkemotoroptimalisering. Skapt av flere prosesser utgjør det resultatet og uttrykket «synlighet» på nett, med andre ord – SEO gjør hjemmesider synlig! Det handler om å hjelpe søkemotorene til å finne det riktige materialet tilpasset ethvert søk. Alle vet at når du søker på noe, så vil du så klart treffe på noe i den duren av det du søker etter.

Hva er SEO? | Søkemotoroptimalisering | Websupporten.no
SEO – Søkemotoroptimalisering hos Websupporten

Hvordan fungerer SEO?

La oss begynne så enkelt som å ta for oss en hjemmeside, for det er her hver og en SEO-reise begynner. «Hjemme på din side». Ok, du har akkurat kjøpt eller laget en hjemmeside, så begynner spørsmålene å komme. Hvorfor får jeg ikke nok besøk på siden? Hvorfor bestiller ikke noen av meg eller fyller ut kontaktskjema? Hvorfor ser jeg ikke økende trafikk?

Alle spørsmålene som samler seg opp er reelle. MEN, og det er et men med store bokstaver, hvordan skal folk finne deg når de ikke vet om deg? Hvis ikke du har kastet deg over Ads eller begynt å legge siden din teknisk opp til å bli funnet, ja da er sjansen ikke stor for at du havner på mer en side 40 på Google, eller verre.

Organiske søk, hva er det?

Det er organiske søk du mister sjansen å være en del av når du ikke har en implementert SEO strategi. Et organisk søk er ikke betalt, men er det som man kaller «gratis» søk. Det oppstår av de naturlige forbindelsene mellom innhold og søkeord. Faktisk, så kan ingen ta seg til topps på organiske søk ved å annonsere. Det er bare slik at her kan ikke penger hjelpe deg. Her er det bare fordi SEO gjør deg synlig!

Søkeoptimalisering innenfra og ut

Vi kan enkelt dele dette opp i noen steg, så vi tar og begynner forfra. Din hjemmeside må bli søkeoptimalisert. Da snakker vi om å utføre teknisk SEO på siden. Å styre alt innholdet hos deg i retning av søkeren. Da er det også viktig å holde innholdet interessant i forhånd til det du driver med. Det er rett og slett beskrivelser av det du har på siden som skal ut til publikum. Så fungerer det slik at søkemotorene skanner gjennom siden din og finner da ut ifra innholdet hvem som burde se resultatene i sine søk.

Det forklarer generelt den tekniske delen av SEO. Søkemotoroptimalisering stopper nok ikke bare der, nei.

Hva er SEO? | Backlinks
SEO og Backlinks forklart

Har du hørt om backlinks, eller linkebygging på Norsk? Det er altså linker som kaster ut informasjon til de ulike søkemotorene. Før var det faktisk slik at flesteparten gjorde svært overdrevne forsøk på å ha flest mulig av disse. Men dette gikk over til noe som kan sammenlignes med spam som du får i eposten din, og det er jo ikke noe man vil ha linket opp til sin egen side. Så hva er SEO? Det er noe man ikke kan unngå, men så skal man heller ikke misbruke ressursene omkring det.

SEO gjør deg synlig, og i dag teller linkenes kvalitet mer en noensinne. Søkemotorene er bestemt på å gi en god brukeropplevelse til sine søkere, dermed ordet søkemotoroptimalisering, og da velger de så klart sider de stoler på. Men har du dårlige linker til siden din, så er det faktisk det samme som på ungdomsskolen. Hengte du med feil «crowd» så satt lærerne deg i en boks og foreldrene ba deg slutte å henge med de. Det samme gjør søkemotorene med din side om du har slike linker liggende rundt deg, du blir blokka og det kan resultere i tapt trafikk. Det kan faktisk gå så langt at du får en straff hvor trafikken blir nedsatt prosentvis. Det kan ta tid å fikse opp i noe slikt.

Domeneautoritet, hva har det å si for din SEO?

Domene Autoritet, på Engelsk Domain Authority (DA) er en rangering av søkemotorer utviklet av Moz som forutsier hvor sannsynlig et nettsted er å rangere på resultatsider for søkemotorer (SERP). En DA score varierer fra en til 100, hvor høyere score tilsier at du har en større sjanse for å rangere deg høyere generelt.

DA er kalkulert ved å evaluere flere faktorer, inkludert å koble rotdomener og antall totale lenker, til en enkelt DA-score. Denne poengsummen kan deretter brukes når du sammenligner nettsteder eller sporer «rangeringsstyrken» til et nettsted over tid. DA er ikke en beregning som brukes av Google for å bestemme søkerangering og har ingen innvirkning på SERP-ene, men det er slik at det klart og tydelig gir en side autoritet over en annen. Dette fordi da er den ene siden kanskje mer troverdig enn den andre.

Alle vil kunne tilby en troverdig side, og spesielt slik at søkemotorene kan finne deg og presentere ditt innhold til resten av verden. God søkemotoroptimalisering inneholder en plan om slike «off-page» arbeidsprosesser. Altså, prosesser innenfor SEO hvor du ikke jobber direkte på hjemmesiden, men utenfor.

Søkemotoroptimalisering via artikler hos Websupporten.no
Hva er SEO? Innholdsproduksjon skaper SEO

Søkemotoroptimalisering via artikler og blogger

Dette kan ha en stor innvirkning på siden, om det gjøres riktig. Både «on-page» og «off-page». Hva mener jeg med det? Blogger du og skaper egne artikler så kan du lage et innhold som er relatert til din hjemmeside, bruk de riktige ordene og la det som dine kunder kan forvente om de søker etter lignende innhold. Vil du bygge gode linker til din egen hjemmeside for å skape en god SEO flyt for deg selv, så funker det veldig godt å ta kontakt med andre bloggere eller noen i nettverket ditt, for å be dem linke opp til din side.

Så, hva er SEO? Det er ikke noe enkelt, men følger man de riktige strategiene og har satt seg klare mål og vet hvordan prosessene funker, ja da kan du skape de resultatene du vil ha. Det er tidkrevende og tar ressurser, men i det lange løp så er det mer enn verdt det!

Hvordan jobber vi med SEO?

Hos Websupporten.no jobber vi tett med hvert prosjekt for å forstå kundene våre. Vi må vite målene, hvem konkurrentene er, slik at vi kan levere den beste kundeopplevelsen som er mulig.

Vi går gjennom disse SEO prosessene for å kunne skape en god søkemotoroptimalisering. Vi tilbyr flere ulike pakker og kan skreddersy alt ettersom hva våre kunder behøver.

  • Brukeropplevelse
  • Ytelse
  • Teknisk
  • Innhold og «on-page»
  • «Off-page»

Trenger du SEO? Ta kontakt i dag, så kan vi hjelpe deg!

Nedenfor finner du linker som kan være interessante for deg og din bedrift.

Link til mer informasjon på Engelske Wikipedia.

Link til Yoast som kan gi god SEO trening.

Link til Artikkel om Raske Nettsider og hvordan det kan påvirke din SEO.